#توصیه های مناسب هر مزاج در طب سنتی"
اگر بخواهیم به اصلاح سبک زندگی بپردازیم، می بایست ابتدا مزاج خود را بدانیم و براساس آن به توصیه های متناسب هر مزاج عمل نماییم؛ حال به بیان برخی از تدابیر متناسب هر مزاج (در مزاجهای خارج از اعتدال) می پردازیم.
* تدابیر افراد با مزاج گرم
در افراد جوان توصیه های زیر بیان شده است:
- اسکان در مکانهای سرد و محل وزیدن بادهای شمال به خصوص در تابستان و اجتناب از ورزش و حرکت در آفتاب
- شستشو به آب سرد در تابستان و آب نیم گرم در فصول دیگر
- شستن سر با لعاب اسفرزه و خطمی
- مصرف گوشت ماهی، بزغاله، بچه مرغ و خروس که با آب غوره و انار یا کدو و کاهو تهیه شده
- مصرف میوه ها و سبزیجاتی نظیر زردآلو، شفتالو، توت سیاه، گلابی، کاهو، کدو، خرفه و اسفناج و مصرف پرتقال، نارنگی و نارنج در زمستان
- مصرف سکنجبین، شربت ریواس، زرشک و لیمو
* تدابیر افراد با مزاج سرد:
- مصرف غذاهای گرم و معتدل در خشکی و رطوبت مثل: گوشت گوسفند، بزجوان با زیره و دارچین و پیاز
- مصرف شیرینی های تهیه شده از شکر و عسل و بادام
- مصرف میوه های شیرین و سبزیجاتی نظیر ترب و نعناع، شاهی، تره و طرخون
- بوییدن گل هایی نظیر نرگس، شب بو و زنبق
- حمام گرم و استعمال آب گرم حاوی بابونه و مرزنجوش
* تدابیر افراد با مزاج مرطوب:
- اسکان در مناطق مرتفع و آفتابی
- ورزش با معده خالی
- توقف زیاد در حمام جهت کاهش رطوبت
- پرهیز از زیاد خوردن و زیاد خوابیدن خصوصا غذاهای رطوبت بخش نظیر هندوانه، طالبی، خیار، گوجه، کدو و…
* تدابیر افراد با مزاج خشک
- مصرف غذاهای رطوبت بخش مثل ماهی تازه و گوشت بزغاله، کدو، خرفه و اسفناج
- مصرف انجیر، انگور ، شفتالو، خربزه و باقلی تازه
- اسکان در حوالی آب ها و فواره ها
- توصیه به بیشتر خوابیدن جهت افزایش رطوبت
- اجتناب از خستگی، راه رفتن در آفتاب، جماع و حمام طولانی
لازم به ذکر است، این تدابیر تنها بخشی از توصیه های متناسب هرمزاج در مزاجهای مفرد است و قطعا در نظر گرفتن شرایط فردی، سن، جنس و مکان زندگی می تواند باعث تغییراتی در انتخاب این توصیه ها گردد.
معصومه السادات کابلی فرشچی
دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی