#وضعیت-حقوقیِ-۲-نفتکشِ-گرفتار-شده-در-آبهای-خلیج-فارس
اقدام سپاه در توقیف ۲ نفتکش یونانی در خلیج فارس از منظر قوانین و عرف بین الملل چه حکمی دارد؟
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد سالم، در این رابطه نکات زیر قابل توجه است:
۱_ منشور سازمان ملل متحد بعنوان مهمترین سند حقوقی بین المللی، “دفاع مشروع” را به مثابه حق طبیعی و ذاتی کشورها به رسمیت شناخته است و آن را در ماده ۵۱ منشور اینگونه بیان کرده است:” در صورت وقوع حمله مسلحانه علیه یک عضو ملل متحد تا زمانیکه شورای امنیت سازمان ملل اقدامات لازم برای حفظ صلح و امنیت بین المللی را به عمل آورد، هیچ یک از مقررات این منشور به حق ذاتی دفاع از خود برای اعضا؛ خواه فردی یا دسته جمعی لطمه ای وارد نخواهد کرد. اعضا باید اقداماتی را که در اعمال این حق دفاع از خود به عمل می آورند فورا به شورای امنیت گزارش دهند”.
۲_ یک ماه پیش دولت یونان کشتی نفتکش ایرانی که برای دریافت خدمات به سواحل این کشور مراجعه کرده بود را با توسل به زور، “توقیف” و از خروج آن از آبهای این کشور جلوگیری کرد و آنرا تحویل ایالات متحده آمریکا داد.
۳_ در شرایطی که هیچ تحریم بین المللی از سوی سازمان ملل متحدد علیه ایران وضع نشده است؛ اقدام یونان در توسل به زور برای توقیف نفتکش ایرانی؛ طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل حمله مسلحانه علیه منافع ایران تلقی شده و حق “پاسخ متقابل و دفاع مشروع” را برای ایران ایجاد می کند.
۴_ اقدام شب گذشته سپاه پاسداران در توقیف ۲ نفتکش یونانی در آبهای خلیج فارس و تنگه هرمز دقیقا با استفاده از حق “دفاع مشروع” ایران و براساس قوانین بین المللی برای صیانت از منافع ملی ایران صورت گرفته و کشور یونان حق اعتراض به این اقدام را ندارد.
۵_ طبق قوانین و عرف بین الملل، کشور یونان در صورتی می تواند تقاضای رهاسازی ۲ نفتکش خود را بکند که ابتدا نفت توقیف شده ایران را آزاد، ضرر و زیان وارده را جبران و سپس تقاضای خود را ارائه دهد.
نیروهای ویژه SNSF سپاه پاسداران عملیات توقیف ۲ نفتکش یونانی را اجرا کردند
۶_ اقدام سپاه پاسداران در پاسخ به دزدی دریایی کشور یونان و دفاع مشروع از منافع ملی ایران؛ سطح و میزان بازدارندگیِ نیروهای نظامی و امنیتی ج.ا.ا در برابر هرگونه تجاوز خارجی به منافعِ ملت ایران را ارتقاء می دهد.۷_ فراموش نکنیم که جوخه ترور ارتش تروریست ایالات متحده آمریکا پرافتخارترین ژنرال ایرانی در چند قرن اخیر “قاسم سلیمانی” را با توسل به قاعده ی “حمله ی پیشدستانه” و اینکه “قاسم سلیمانی تهدید فوری برای امنیت ایالات متحده آمریکا بود” ترور کرد.
با این حال در روایات و خاطرات مقامات وقت دولت آمریکا که اخیرا منتشر شده است، کذب بودن این ادعا ثابت و مشخص شده که ترامپ برای جلبِ حمایت “اعراب و اسرائیل” در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو؛ دستور ترور فرمانده ی ایرانی را صادر کرده بود…
بنابراین در چنین جهانی که رئیس یک کشور برای پیروزی در انتخابات داخلی اش، دستور ترور قهرمان ملی یک کشور دیگر را صادر می کند؛ بالا بردن ضریبِ امنیت ملی و بازدارندگی در برابر تجاوز خارجی، حداقل کاری ست که باید انجام داد.
مجید معتمدی - روزنامه نگار