کرونا و سوگواری اگاهانه
نوروز امسال را بدون دوره همیهای خانوادگی، عید دیدنی و سیزده بدر گذراندیم، ماه مبارک رمضان را بدون صفهای نماز و شب قدرهای خلوت سپری کردیم و حال به ماه محرم رسیدیم.
لباس مشکی، طبل، سنج، زنجیر، بوی اسفند، ایستگاه های صلواتی، شربت و ظرفهای قیمه نذری با شنیدن نام محرم به ذهن می رسد.
تمام مردم ایران محرم خود را با این خاطرات سپری کردند و کودکان و نوجوانان به عشق سقا شدن و زنجیر زدن در صف هیات عزاداری مسجد محل برای آمدن محرم لحظه شماری میکنند.
ماه محرم ماه حزن و اندوه اهل بیت(ع) و ماه پیروزی خون بر شمشیر است که بیش از یک هزار و سیصد سال به مردان و زنان کره خاکی درس شجاعت، مردانگی، ایثار، از خود گذشتگی و مروت میآموزد.
محرم و عاشورا در فرهنگ مذهبی شیعهها همواره جایگاه خاص و برجستهای دارد و زمینه ساز مجموعهای از سنتها و مراسمهایی است که در طول تاریخ به عنوان میراثی معنوی نسل به نسل و سینه به سینه به دیگران منتقل میشود.
آیین های عاشورایی که ریشه در باور عمیق مردم به مسائل دینی و مذهبی و عشق و علاقه مردم به خاندان عصمت و طهارت( ع ) و امام سوم شیعیان جهان دارند، در هر نقطه ی از استان به شیوه خاصی برگزار می شود.
تا کنون ۱۲ میراث معنوی استان مرکزی مرتبط با ماه محرم، تحت عنوان آیین های عاشورایی، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است که آنها عبارتند از تعزیه سیار اراک، تعزیه وفس، گرکان و تفرش، نخل گردانی شهرهای خمین، تفرش و نراق، مراسم علم گردانی روستاهای هزاوه اراک و عزالدین تفرش، آئین علم بران تفرش و نخل بران منطقه ترخوران تفرش و همچنین مراسم جغجغه زنی روستای انجدان.
یکی از مراسم ریشه دار که ارتباط با اعتقادات مردم شیعی در زادگاه امام راحل دارد « نخل گردانی » است.
نخل خمین که براساس شواهد و مستندات قدمتی ۴۰۰ ساله دارد نخلی چوبی و به لحاظ شکل ظاهری وعناصر ساختاری همسان با نمونه نخلهایی است که در مرکز ایران و شهرهایی چون قم،کاشان یزد درروز عاشورا گردانده میشود، به طور کلی شروع مراسم نخل گردانی درخمین در دهه اول محرم و با تزیین نخل از طرف شورای نخل همراه است.
این نخل به منزله تابوت حضرت امام حسین (ع) با حالتی شبیه خیمه، از چارچوب هایی به شکل چادر صحرایی ساخته شده و با پارچه های سبز و مشکی، سپرو شمشیر، کلاه خود و تصاویر معصومین تزیین میشود این نخل به روایتی به منزله خیمه امام حسین (ع) و به روایتی تابوت آن حضرت است.
عزاداران خمین هرسال در روز عاشورا، نخل را از محل خود واقع در کنار امامزاده شاهزاده ابوطالب به سمت میدان پانزده خرداد و از آنجا به «چاله نخل» در مرکز شهر حمل میکنند و در طول مسیر هیاتهای مختلف و دستههای عزاداری نظیر زنجیر زنان، پرچم داران و سینه زنان در مقابل این نخل به عزاداری می پردازند اما امسال با توجه به شرایط درگیری با کرونا، هنوز از برگزاری یا لغو آن اطلاعی در دست نیست.
براساس مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا آیین های محرم امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا با محدودیت های خاصی برگزار میشود و برای حفظ سلامتی هموطنان و کمک به کادر درمانی که مدت ۶ ماه است با ویروس کرونا در حال مبارزه اند، باید شعور حسینی را با شعوری که برخواسته از شرایط حساس کشور نیز آمیخت تا ملت پرافتخار ایران سربلند از یکی دیگر از امتحانات بیرون آید.
براساس اعلام رئیس جمهوری، عزاداری و سلامت باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی باید در کنار هم باشند.
به گفته حجت الاسلام حسن روحانی؛ در مراسمهای ماه محرم فاصلهگذاری اجتماعی باید رعایت شود؛ تراکم در مراسم عزاداری امام حسین (ع) طوری که جمعیت زیادی در یک فضای کوچک نباید بهوجود بیاید، تراکم جمعیت در این مراسمها باید کنار گذاشته شود و پروتکلهای بهداشتی باید حتما مراعات شود.
استاندار مرکزی نیز گفت: رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی راهبرد اصلی اجرای برنامههای سوگواری امام حسین(ع) است.
سید«علی آقازاده» معتقد است: چراغ راهی که امام حسین (ع) و یاران با وفایش روشن کردند، هیچ گاه به خاموشی نمیگراید اما امسال رعایت موازین بهداشتی به جهت شیوع کرونا نحوه برگزاری آیینهای سوگواری را تغییر داده است.
وی بیان کرد: با دیانت و سطح بینشی که از شهروندان سراغ داریم، امسال در ایام محرم و صفر بدون شک عزاداریها با رنگ وبوی رعایت موازین بهداشتی است.
امام جمعه خمین گفت: رعایت شیوهنامههای بهداشتی و راهبردهای مقابله با کرونا در عزاداریهای سالار شهیدان امری مهم و همراهی با کادر درمان برای حفظ سلامتی مردم واجب است.
سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی