# ۷ راهکار برای داشتن کبد سالم از چربی
امروز قصد داریم در مورد یکی از بیماریهای شایع و مزمن بهنام کبد چرب صحبت کنیم.
کبد چرب به معنای تجمع چربی در بافت کبد است و به دو نوع الکلی و غیرالکلی تقسیم میشود. این بیماری شایعترین بیماری کبد در کل دنیا بوده و در بیشتر مطالعات شیوع آن 25تا 45 درصد گزارش شده است.
_کبد چرب به موازات افزایش وزن و دیابت افزایش مییابد به طوری که 70 درصد افراد مبتلا به دیابت تیپ 2 به این بیماری مبتلا میباشند.
_در بیماری کبد چرب تجمع بیش از حد چربی درکبد، گاه باعث اختلال در فعالیت طبیعی بافت کبد میگردد که میتواند سیر پیشرونده پیدا کند و باعث نارسایی کبد و یا سیروز کبدی گردد.
امروزه با شیوع چاقی و اضافه وزن در جوامع، کبد چرب حتی در اطفال نیز افزایش یافته است که میتواند بسیار مشکل ساز گردد.
علیرغم مطالعات فراوان در مورد علت بروز این بیماری، هنوز علت مشخص و قطعی برای کبد چرب یافت نشده است.
البته مکانسیمهای مختلفی از جمله افزایش انتقال اسیدهای چرب به کبد یا افزایش تولید آنها و سایر علل در ایجاد این بیماری ذکر شده است.
تشخیص کبد چرب از آنجا که غالبا بدون علامت است از طریق افزایش آنزیمهای کبد و تغییرات بافت کبد در روشهای مختلف رادیوگرافی نظیر سونوگرافی، سی تی اسکن و روش جدید فیبرواسکن قابل تشخیص است.
در طب سنتی ایرانی، بیماریهای مختلفی با کبد چرب و مراحل مختلف آن می تواند همخوانی داشته باشد.
آنچه مسلم است، تدابیر غلط غذایی و کم تحرکی به مرور زمان میتواند مزاج کبد را تغییر دهد و عملکرد آن را دچار اختلال گرداند. بیشترین سوء مزاجی که با کبد چرب هم خوانی دارد سوءمزاج سرد و تر است که پیشتر ذکر کردهایم.
شاید بتوان گفت مهمترین اقدام در کبد چرب، پیشگیری از بروز آن است (که در ادامه به آن خواهیم پرداخت) و بعد درمان بیماری. زیرا درمان آن هنوز بطور کامل وجود ندارد.
_امروزه تحقیقات بالینی متعددی در زمینه کبد چرب و درمانهای گیاهی انجام شده است که برخی از گیاهان در درمان کبد چرب موثر بوده اند که شامل سیلیمارین، زرچوبه،کشوث، رازیانه، چای سبز و …بوده است. البته مطالعات بیشتر جهت اثر بخشی آنها لازم و ضروری است.
حال چه اقداماتی از دید طب نوین و طب سنتی به سلامت کبد ما کمک خواهد کرد:
1- کاهش مصرف چربیهای اشباع مثل روغنهای ترانس و بهجای آن استفاده از روغنهای با منشاء گیاهی نظیر روغن زیتون
2- کاهش مصرف غذاهای بسیار شیرین و بسیار چرب و کاهش غذاهای سرخ کردنی
3- افزایش مصرف فیبرها شامل میوهها و سبزیجات مفید برای کبد نظیر کرفس، هویج، کنگر، انار، زرشک و..که میبایست با توجه به مزاج هرفرد انتخاب گردد.
4- کنترل وزن با ورزش، کاهش کربوهیدراتها و افزایش فیبر دریافتی با توجه به مزاج هرفرد
5- ورزش منظم به مدت 30 دقیقه روزانه
6- مصرف مواد آنتی اکسیدان با توصیه پزشک نظیر ویتامین C و ویتامین E
7- استفاده از داروهای شیمیایی و داروهای گیاهی جهت درمان کبد چرب که میبایست با تجویز پزشک متخصص صورت گیرد.
با آروزی سلامتی و نشاط
دکتر معصومه السادات کابلی فرشچی